Lite om oss

Hundar har funnits i mitt liv sedan jag var liten. Först var det glada, söta, vilda boxern Lola som blev lydnadschampion tillsammans med min pappa.

Något år senare köpte mamma en papillon - Malou - som födde min första alldeles egna hund - Lady. Jag var 10 år och lyckan var fullständig. Hon blev min allra bästa vän och följde mig överallt, t.o.m in på toaletten, hon sov på min huvudkudde, vi tränade och tävlade lydnad, vi spårade, vi gick kurser, vi tillbringade många, många dagar och kvällar på brukshundsklubben. Hon fick 15(!) valpar och jag var lika sur på mamma varje gång hon parade Lady - jag var inte ett dugg intresserad av valparna, ville ju ha min hund för mig själv.

Mamma fortsatte med papillonuppfödning och pappa utbildade sig till bruksdomare. Min syster åkte gärna med mamma på utställningar, men jag åkte bara med om man kunde tävla eller titta på lydnad.

En till papillon - Jack - blev det, han bodde växelvis hos mig när jag flyttat hemifrån och hos mamma. När vår dotter föddes (-93) och jag skulle vara mammaledig tänkte vi att nu är det dags att skaffa en hund till - det blev en Isländsk fårhund vid namn Frökkbo's Katla "Sassa". Ambitionen var hög, jag skulle ut och "träna hund" igen, vi gick några kurser, provade på att valla och mer än så blev det tyvärr inte. Sassa blev en fantastisk familjemedlem och kompis till våra barn när dom var små.

När Sassa blev gammal och barnen var så stora att de började bli självständiga var det dags för en till hund. Ny ras skulle det bli men vilken ras var inte självklart. Många hundböcker lästes och hemsidor besöktes. Jag ringde uppfödare och åkte på utställningar för att träffa olika raser. Till slut föll valet på Australian Shepherd och det ångrar jag inte för ett ögonblick. Att det dessutom blev en hund från Annika på kennel Meet MyOwn är jag riktigt glad för.

Deedee är min "once-in-a-lifetime-dog", hon har varit som min skugga ända sedan hon var 8 veckor. Hon är nästan alltid med mig på jobbet, vi har gått en massa kurser, och tränar både sök, spår och lydnad så fort tid finns. Att kalla henne skugga är kanske fel - hon är mer som en virvelvind, men hon trivs bäst om hon får vara där jag är. Deedee fick 10 valpar i sin första kull, vi hade inte alls planerat att behålla en valp, men jag blev så förälskad i Chilla att jag inte hade hjärta att sälja henne.

2013 var det dags för nästa Aussie att flyta in, Cava som jag köpte av Tove på kennel Peak'n Stuff. En härlig tik med egenskaper som passar mig perfekt. 

När Cava fick sin andra kull var planen redan från start att vi skulle behålla en tik eftersom vår Deedee börjar bli gammal och jag väldigt gärna ville ha en valp efter Cava som nästa träninskompis. Tre tikar var det att välja på och Myra var den som fick stanna. 

Nu har vi tre hundar hemma, Deedee 14 år, Cava 5 år och Myra född 2018. Barnen har flyttat och Camilla tog sin Papillon Amy med sig. och har köpt en Sheltie, Kira, från Shellricks kennel. Vi bor i ett litet hus i Åkersberga 3 mil utanför Stockholm. På sommaren tillbringar vi mycket tid i vår segelbåt och både vi och hundarna älskar det.

Även om jag kommer från en hundtokig familj har det inte varit självklart för mig att ta valpar på en tik. Våra hundar lever som familjemedlemmar och det mesta av min fritid går att till att motionera, aktivera, träna och tävla med dem. Jag avlar bara på de individer som jag anser kan tillföra rasen något och tänker att jag bara gör kombinationer där jag vill behålla en hund själv.